Top 4 binnen 5,4s met Rovanperä als leider na WRC Portugal Dag 1

Top 4 binnen 5,4s met Rovanperä als leider na WRC Portugal dag 1

Kalle Rovanperä is de leider in de WK (WRC) Rally van Portugal na de vrijdag. De verschillen zijn klein, met de top 4 slechts 5,4 seconden van elkaar verwijderd.

Rovanperä bleef aanvankelijk steken op de vijfde plaats na een ‘rustige’ opening, maar noteerde top 3-tijden in de laatste zeven proeven van de dag.

Hij nam de leiding na het inhalen van de vroege leider Takamoto Katsuta na de tweede proef van de middag.

“Het was de hele dag een geweldig gevecht. Ik kon niet veel meer doen [in de laatste proef] omdat mijn achterbanden in een slechte staat waren,” aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Sébastien Ogier ging in de laatste KP van de dag van P4 naar P2 dankzij een kanontijd. In de voorlaatste KP had de Fransman tijd verloren door een probleem met het hybridesysteem, waardoor hij voor de helft van de KP met minder vermogen reed.

Katsuta kwam zijn belofte na om vanaf het begin hard te pushen. Hij won de openingsproef vanmorgen en leidde halverwege de dag. De Japanner is derde aan het einde van de dag, slechts 3,7s van Ogier en 0,7s voor Hyundai-rijder Ott Tänak. Tänak betitelde zijn auto als ”niet fijn” maar houdt dus desondanks zicht op een topklassering.

Uniek probleem voor Evans

Hoewel Toyota een goede dag genoot met een 1-2-3, verloop de vrijdag allerminst vlekkeloos voor Toyota’s hoogst geklasseerde rijder in het WK, Elfyn Evans.

Evans zijn navigator, Scott Martin, had zijn fysieke (geschreven) pacenotes-boek verloren bij de stopfinish van KP6. Martin moest zodoende de pacenotes voorlezen vanaf zijn mobiele telefoon tijdens de laatste 3 KP’s van de dag. De al niet ideale dag van Evans werd nog iets frustrerender toen hij lek reed op KP7, waardoor hij dag afsluit op P8, op ruim een minuut van de leiding.

WK-leider Thierry Neuville beleefde een betere dag, ondanks dat hij de weg moest openen en dus moest schoonvegen. De Belg is zesde overall, 2 tienden achter zijn teamgenoot Dani Sordo en 18,1s van de leiding.

De nummer 3 in de WK-stand, M-Sport-Ford-rijder Adrien Fourmaux, is zevende algemeen, 13,7s achter Neuville.

De top 10 wordt afgesloten door Grégoire Munster in P9, wiens dag vooral in het teken stond van leren met de Puma Rally1 op gravel, en WRC2-leider Oliver Solberg.

Morgen is de langste dag van de rally met 145 kilometers tegen de klok. KP10 start morgenochtend om 09:05 uur Benelux-tijd.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally van Portugal.

WRC Rally Portugal 2024 – Stand na vrijdag (KP9)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally11:25:00,4
2.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally1+1,0
3.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+4,7
4.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+5,4
5.Sordo / CarreraHyundai i20 N Rally1+17,9
6.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+18,1
7.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+31,8
8.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+1:43,2
9.Munster / LoukaFord Puma Rally1+2:27,3
10.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+3:42,1

Foto: Toyota Gazoo Racing