ONRK Hellendoorn Rally: Rostek wint weer, Vrielink doet uitstekende zaken

ONRK Hellendoorn Rally: Rostek wint weer, Vrielink doet uitstekende zaken

Door het secondeduel om de overwinning in de Hellendoorn Rally tussen Jos Verstappen en Bernhard ten Brinke zouden we bijna vergeten dat er volop werd gereden voor de Nederlandse rallykampioenschappen. Yannick Vrielink deed uitstekende zaken voor het kampioenschap.

De hoofdrolspelers in het ONRK konden het tempo van Verstappen en Ten Brinke niet volgen. Daarbij moet gezegd worden dat voor de uiteindelijke nummers 1 en 2 in de eindstand van de Hellendoorn Rally ook geen druk om te presteren zat met betrekking tot het kampioenschap.

Want dat één foutje of probleempje cruciaal kan zijn voor het kampioenschap, dat lijkt wel zeker na de Hellendoorn Rally.

Het verschil tussen ONRK-leider Yannick Vrielink en regerend ONRK-kampioen Kevin van Deijne bedroeg slechts 2 punten voor de start van de wedstrijd.

Problemen voor Vrielink tijdens openingsavond

Na de vrijdag in Hellendoorn ging Roger Hodenius aan de leiding van het ONRK-klassement, slechts 0,6 voor winnaar Sulingen en Achtmaal, Dennis Rostek. Ingo ten Vregelaar volgde op ruim een halve minuut met Van Deijne daar weer 8,5 seconden achter. En Vrielink dan? Die volgde op nog eens 13 seconden van Van Deijne.

De reden? De Ford-rijder had op KP2 een haas geraakt waardoor de radiator gescheurd was. De radiator werd, naar eigen zeggen op een provisorische manier, gerepareerd tijdens de verbinding en vervolgens ‘zo goed als kon’ tijdens de eerst volgende service. Op KP5 scheurde de radiator nog eens, ditmaal na het verkeerd aansnijden van een bocht.

Na de openingsboucle van de zaterdag gaat Rostek voorbij aan Hodenius en weet de Duitser uiteindelijk een gat te slaan van zo’n 35 seconden. Achter Hodenius zijn de plaatsen van Ten Vregelaar, Van Deijne en Vrielink ongewijzigd.

ONRK-leider Yannick Vrielink - Hellendoorn Rally 2024 - Ford Fiesta R5

Van Deijne én Ten Vregelaar in de problemen

Maar dan misschien wel cruciaal een moment in het kampioenschap: Van Deijne komt langzaam door op Ypelo 1 en verliest bijna 5 minuten. De Hyundai-rijder had een bocht verkeerd aangesneden en in het gras terechtgekomen. In dat gras had hij iets geraakt wat zorgde voor een lekke band én een kapotte stuurarm.

Hij weet de twee proeven die volgen uit te rijden en behaalt de service. Echter gaat het na die laatste service helemaal mis voor Van Deijne. De riem van de stuurbekrachtigingspomp loopt eraf waardoor hij de rally niet uit kan rijden.

Een DNF en 0 punten voor Van Deijne dus, zijn tweede misstap dit seizoen na problemen met de intercoolerslang tijdens de GTC Rally. Misstappen zijn duur in de Nederlandse rallykampioenschappen aangezien er geen schrapresultaten kunnen worden opgenomen en dus elk resultaat telt.

Problemen kost Van Deijne dure punten in Hellendoorn Rally

Wie ook in de problemen komt op Ypelo 1 (KP11), is Ingo ten Vregelaar. Ook hij komt langzaam door, weliswaar met een ander probleem. Geen vermogen en motorstoringen. Die problemen houden aan op KP12 en KP13 en kunnen uiteindelijk worden gefixt tijdens de laatste service. De Skoda-rijder blijft, niet onbelangrijk, in de wedstrijd, maar Vrielink is ondertussen voorbijgegaan naar P3 in het ONRK-klassement.

De laatste lus van drie proeven wordt volledig in het donker gereden wegens alle vertragingen gedurende de dag. De gaten zijn relatief groot en positiewijzingen vinden dan ook niet plaats.

Rostek gaat er nog even voor zitten tijdens de Power Stage en pakt de scratch, waardoor hij voor de derde keer dit seizoen de maximale 25 punten pakt. Vrielink wordt tweede (4 punten) in de Power Stage, gevolgd door Ten Vregelaar (3 punten), Andervang (2 punten) en Hodenius (1 punt).

ONRK Hellendoorn Rally: Rostek wint weer, Vrielink doet uitstekende zaken

Vrielink op titelkoers, top 5 navigatoren binnen 3 punten

Door zijn derde maximum score uit drie wedstrijden (Sulingen, GTC en Hellendoorn) stijgt Rostek naar P2 in de ONRK-tussenstand. De Duitser is nu Vrielinks naaste achtervolger op 19 punten achterstand.

Een grote fout of pech lijkt vrijwel de enige manier om Vrielink nog bij te halen. Gedurende dit seizoen heeft Vrielink laten zien dat zijn basissnelheid voldoende is om in de top 4 te finishen binnen het ONRK. Zolang hij finisht en niet uitvalt wordt het lastig voor de tegenstand om het gat met hem te dichten.

VIDEO: Best of Hellendoorn Rally

Achter Rostek staan Van Deijne en Pex gelijk op 72 punten. Stig Andervang heeft één puntje minder achter zijn naam. Daarachter volgt Ingo ten Vregelaar op P5 met weer één puntje minder. Alles ligt nog open voor het podium dus.

Over een spannende strijd gesproken: bij de ONRK-navigatoren zit de top 5 binnen slechts 3 punten van elkaar! Vrielinks navigator Harm van Koppen gaat aan de leiding met 81 punten. Hein Verschuuren, Johan Findhammer en Raoul Werger hebben alledrie 79 punten verzameld. Jorie Christiaens is vijfde met 78 punten achter zijn naam.

En zo staan er nog twee rally’s op het programma dit seizoen: de Twente Rally en de Drenthe Rally. De Nederlandse rallykampioenschappen gaan volgende maand verder met de een-na-laatste rally van het kampioenschap: de Twente Rally op 26 en 27 oktober rondom Hengelo.

Blijf in de tussentijd op de hoogte van het laatste rallynieuws uit de nationale kampioenschappen en het WRC via onze social-media (X / Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

Hellendoorn Rally 2024 – Einduitslag*

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Verstappen / JamoulSkoda Fabia RS Rally21:23:03,7
2.Ten Brinke / ThierieSkoda Fabia RS Rally2+5,5
3.Rostek / KopczykSkoda Fabia RS Rally2+1:16,1
4.Hodenius / BuysmansSkoda Fabia RS Rally2+2:03,4
5.Vrielink / Van KoppenFord Fiesta R5+2:38,1
6.De Winkel / Van HoekVolkswagen Polo GTI R5+3:14,3
7.Ten Vregelaar / WergerSkoda Fabia R5+3:48,9
8.Andervang / FindhammerHyundai i20 N Rally2+4:26,9
9.Pex / OzeelSkoda Fabia RS Rally2+5:57,0
10.Van de Laar / KriegerRenault Clio Rally3+6:33,1

Stand ONRK 2024 na Ronde 5/7 (Top 10)**

#RijderPunten
1.Yannick Vrielink94
2.Dennis Rostek75 (-19)
3.Kevin van Deijne72 (-22)
4.Richard Pex72 (-22)
5.Stig Andervang71 (-23)
6.Ingo ten Vregelaar70 (-24)
7.John Coumans37 (-57)
8.Stefan ter Reehorst32 (-62)
9.Roger Hodenius31 (-63)
10.Martin van Iersel28 (-66)

Stand ONRK – Navigatoren 2024 na Ronde 5/7 (Top 5)***

#NavigatorPunten
1.Harm van Koppen81
2.Hein Verschuuren79 (-2)
3.Raoul Werger79 (-2)
4.Johan Findhammer79 (-2)
5.Jorie Christiaens78 (-3)

*Verstappen, Ten Brinke, De Winkel en Van de Laar zijn niet ingeschreven voor het ONRK.
** en ***Eigen berekening, foutje gezien? Neem contact op!

Door: Colin Nijsink