Update: Niet Tänak maar Evans leider na WRC Rally Chili dag 1, Munster vijfde

Update: Niet Tänak maar Evans leider na WRC Rally Chili dag 1, Munster vijfde

Niet Ott Tänak maar Elfyn Evans gaat aan de leiding van de WK Rally van Chili na de openingsdag. Evans kreeg de leiding naar aanleiding van een aangepaste normtijd van KP1.

Tänak had het ‘s ochtends moeilijk en lag halverwege de dag vijfde nadat hij worstelde met een gebrek aan vertrouwen en balans in zijn Hyundai. De set-up veranderingen tijdens de service zorgden er echter voor dat hij kon aanvallen in de middag, om zodoende tijdens de voorlaatste KP van de dag Evans voorbij te streven en de leiding op te eisen.

Ondanks de sterke middag van Tänak leek Sébastien Ogier de snelste rijder vandaag. De Fransman won drie proeven en zou de rally met bijna 30 seconden hebben geleid wanneer hij op KP3 niet wijd was gegaan en lek had gereden. De achtvoudig wereldkampioen moest stoppen om de band te verwisselen.

Evans zat er meteen vanaf het begin goed bij. In de middag kon hij niet voluit gaan wegens een gebrek aan vertrouwen: “Eerlijk gezegd ben ik het gevoel een beetje kwijt. Het voelt momenteel niet natuurlijk aan.”

Tweevoudig wereldkampioen Kalle Rovanperä maakte de top drie compleet met 6,7 seconden achterstand op Evans. De Fin is een keer rechtdoor geschoten en voelde zich ook niet op zijn gemak: “Ik voel me niet op mijn gemak op deze wegen. Als het zo droog is, past het niet bij mijn gebruikelijke rijstijl. Ik vecht veel met de auto en mijn rijstijl”, aldus Rovanperä.

Munster vijfde na openingsdag

Vorig jaar maakte Grégoire Munster in Chili zijn Rally1-debuut op het hoogste niveau. De Ford-rijder is vijfde na dag 1 op 10,7 seconden van de leiding. Hij reed lek in de laatste KP van de dag waardoor hij Sami Pajari 1,4 seconden voor zich moet dulden.

Voor Munsters teamgenoten was het een moeilijkere dag. Mārtiņš Sesks moest halverwege de dag opgeven nadat hij twee lekke banden reed, terwijl hij maar één reservewiel bij zich had.

Adrien Fourmaux viel terug van de vierde naar de achtste plaats na een tijdstraf van één minuut omdat hij te laat aankwam bij de start van KP5. De vertraging was het gevolg van reparaties langs de weg, eerst aan zijn dynamo en daarna aan een waterleiding. Frustrerend voor de Fransman, die qua snelheid goed meekomt. Zonder die minuut straftijd had hij nu derde gelegen op precies 1 seconde van de leiding.

Kampioenschapsleider Neuville eindigde de dag als zesde, op meer dan een halve minuut van leiding. De Belg weet dat hij als eerste rijder op de proef veel moet schoonvegen en dat onnodige risico’s nemen vrijwel niks brengt. Desondanks wist hij zijn teamgenoot Esapekka Lappi 5,8 seconden achter zich te houden.

“Ik kon niet veel meer doen”, gaf Neuville toe, terwijl Lappi zijn vrijdag omschreef als ‘een ramp van een dag’.

Fourmaux is achtste, zo’n 23 seconden voor Sébastien Ogier. Leider het WRC2 na de vrijdag, Nikolay Gryazin, maakt de top 10 algemeen compleet.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally Chili.

Zaterdag wordt een ware test van uithoudingsvermogen en bandenmanagement, met zes proeven van in totaal bijna 140 km op het snelheid. Het tijdverschil tussen Chili en de Benelux is 5 uur, wat betekent dat KP7 morgenmiddag om 14:07 uur Benelux-tijd start.

UPDATE: Wedstrijdleiding past normtijd Evans aan

De wedstrijdleider heeft de normtijd van Evans op KP1 aangepast. De rode vlag werd gehesen tijdens KP1 wegens veiligheidsproblemen met het publiek. Op dat moment hadden 3 rijders (Neuville, Tänak & Ogier) de proef voltooid.

Alle overige rijders kregen Neuville’s KP-tijd toegewezen als normtijd. Deze tijd was 9,1 seconden langzamer dan Ogier die op dat moment de scratch in handen had.

Dezelfde KP werd in de middag als KP4 herhaald. De wedstrijdleider heeft de normtijd van KP1 aangepast voor Evans, Fourmaux en Pajari op basis van de prestaties van de rijders in KP4.

Evans zijn nieuwe tijd voor KP1 was 2 seconden sneller dan Tänak, in plaats van 1,4 seconden langzamer, wat betekent dat de Welshman de rally bij de start van de zaterdag leidt met 3 seconden voorsprong op Tänak.

De volledige, bijgewerkte, stand na de vrijdag is hieronder te vinden.

WRC Rally Chili 2024 – Stand na vrijdag (KP6)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1 HY58:03.9
2.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1 HY+3.0
3.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally1 HY+10.1
4.Pajari / MälkönenToyota GR Yaris Rally1 HY+12.2
5.Munster / LoukaFord Puma Rally1 HY+13.7
6.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1 HY+33.3
7.Lappi / FermHyundai i20 N Rally1 HY+39.1
8.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1 HY+1:02.2
9.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally1 HY+1:27.9
10.Gryazin / AleksandrovCitroën C3 Rally2+2:17.9

Foto: Hyundai Motorsport