Kleine verschillen na WRC CER vrijdag, Neuville leidt

Kleine verschillen na WRC CER vrijdag, Neuville leidt

WRC-kampioenschapsleider Thierry Neuville gaat aan de leiding van de WK (WRC) Rally van Centraal Europa na de vrijdag.

De Belg leidt na een dag vol lastige asfaltproeven in Tsjechië met een kleine 6,4 seconden op Ogier en 7,8 seconden op zijn teamgenoot Ott Tänak .

Ogier stond aan de leiding van het klassement na de eerste twee proeven van donderdag, maar de achtvoudig wereldkampioen werd ingehaald door Neuville na de derde KP van vandaag. Dat kwam onder andere doordat de Fransman een paar keer wijd was gegaan op de vettige, met bladeren bedekte, wegen.

Neuville ondanks schade van donderdag leider

Een eerste wereldtitel is een dag dichterbij voor Neuville en navigator Martijn Wydaeghe. Dat terwijl Neuville vandaag de hele dag moest rijden met bodyworkschade rechtsvoor. Hij liep de schade op tijdens KP1 gisteren, de showproef in Praag. De schade kon en mocht niet gerepareerd worden in de remote services, waardoor hij vandaag de gehele dag reed mét de schade.

“Ik ben blij dat ik aan het einde van de dag ben. Het is makkelijk om een fout te maken en ik wist dat het enige dat belangrijk voor ons was, was om het einde te halen. Het was behoorlijk vet in [de laatste proef], dus we speelden op veilig en kwamen er doorheen”, aldus de WK-leider.

Mikkelsen hard van de weg

Hoewel er twee Hyundai’s in de top 3 staan, is de druk voor het Koreaanse merk om de leiding in het constructeurskampioenschap te behouden groot. Dat kwam doordat Andreas Mikkelsen zijn i20 N crashte op KP5. De Noor ging wijd in een bocht naar links en raakte een aantal hekpalen, wat zware schade veroorzaakte: game over.

Elfyn Evans is vierde op 15,1s. De Welshman heeft een marge van 23,5 seconden op Takamoto Katsuta.

Een hybride-probleem kostte tijd voor Sami Pajari, die dit weekend voor het eerst rijdt met een Rally1-auto op asfalt. De Fin is zesde voor Adrien Fourmaux die ook met hybride-problemen kampte.

De M-Sport-rijders worstelen verder met set-up problemen wat resulteert in een gebrek aan vertrouwen. Grégoire Munster is achtste na de vrijdag. De Luxemburger vond aan het einde van de dag meer vertrouwen en zegt goede hoop te hebben die lijn morgen door te kunnen trekken.

Nikolay Gryazin, leider in het WRC2, en Oliver Solberg maken de top 10 compleet. Solberg scoort geen punten voor het WRC2 dit weekend, hij heeft zijn maximaal aantal wedstrijden reeds gereden. Henk Vossen sluit de dag af op P37 algemeen.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Central European Rally.

Morgen staan er 6 proeven op het programma in Duitsland en Oostenrijk, goed voor ruim 120 kilometers op snelheid. KP9, de openingsproef van de dag, start om 07:58 uur.

WRC Central European Rally 2024 – Stand na vrijdag (KP8)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1 HY1:04:40.0
2.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally1 HY+6.4
3.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1 HY+7.8
4.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1 HY+15.1
5.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1 HY+38.6
6.Pajari / MälkönenToyota GR Yaris Rally1 HY+1:28.2
7.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1 HY+1:33.4
8.Munster / LoukaFord Puma Rally1 HY+2:27.4
9.Gryazin / AleksandrovCitroën C3 Rally2+3:53.3
10.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+3:56.4

Foto: Hyundai Motorsport