Neuville maakt kostbare fout, Ogier leidt nipt voor Tänak na CER Dag 3

Neuville maakt kostbare fout, Ogier leidt nipt voor Tänak na CER Dag 3

Thierry Neuville’s hoop om zijn eerste WRC-titel veilig te stellen in de Central European Rally heeft een flinke knauw gekregen tijdens de zaterdag.

De Hyundai-rijder ging twee keer in de fout binnen een minuut en verloor ruim een halve minuut. Hij viel zodoende terug van de leiding naar P4.

De Belg had een bijna perfecte start gemaakt en leidde met 6,4 seconden na de eerste volledige etappe van vrijdag.

Nog maar net was hij hersteld van de eerste spin in KP10, toen hij even later weer buiten de weg belandde. Die tweede fout was kostbaarder omdat Neuville moeite had om uit een greppel te komen. Dat lukte uiteindelijk wel, zij het met veel tijdverlies.

Sébastien Ogier nam de leiding over maar had Ott Tänak continu op zijn hielen. Tänak voerde de druk bij Ogier tijdens de eerste KP na de middagservice op. De Est naderde de achtvoudig wereldkampioen tot slechts 1,1 seconde.

Ogier reageerde vervolgens door de voorlaatste en laatste KP van de dag te winnen met respectievelijk 3s en 1,1s marge op Tänak, om de dag te leiden met 5,2 seconden voorsprong.

Door de gebeurtenissen van vandaag is het flink onwaarschijnlijker geworden dat Neuville morgen zijn wereldtitel kan veiligstellen. Met de voorlopige punten van zaterdag in gedachten heeft Neuville acht punten ingeleverd op Ogier en drie op Toyota’s Elfyn Evans, die momenteel 25,8 seconden voor hem staat op de derde plaats.

Cruciaal is dat hij vijf punten heeft verloren op Tänak, zijn naaste rivaal in het kampioenschap. Dat terwijl Neuville twee punten méér moet scoren om de titel dit weekend te pakken. Een zeer lastige opgave dus met nog één dag te gaan dit weekend.

Neuville: “We hebben de prijs betaald.”

“Er is zeker teleurstelling, maar de rally is nog niet voorbij en morgen is een spannende dag”, zei Neuville. “We hebben de prijs betaald. Het was zeker een fout in de verkenning met de pace notes. Het pace note was te snel, dat is teleurstellend, maar het is wat het is.”

Takamoto Katsuta is vijfde met 52 seconden achterstand op Neuville. Dat gat is onder ander groter geworden doordat Japanner een tijdstraf van 16 seconden kreeg in KP9. De reden: hij overschreed de maximale snelheid in een virtuele chicane met 8 km/u.

Sami Pajari is nog atlijd zesde bij zijn asfaltdebuut in een Rally1-auto. De Fin heeft ruim een minuut voorsprong op Grégoire Munster op P7.

Het was een teleurstellende dag voor Munsters teamgenoot Adrien Fourmaux, die zich na KP10 terugtrok met een probleem aan het voordifferentieel, dat de wegligging van zijn auto fors belemmerde. De Fransman was daarvoor al twee keer van de baan gegaan.

Nikolay Gryazin is de snelste rijder in een Rally2-auto en leidt het WRC2 met bijna twee minuten voorsprong op de Tsjech Filip Mareš. Oliver Solberg zit daartussen op P9 overall, maar scoort dit weekend geen WRC2-punten.

Henk Vossen sluit de dag af op P34 algemeen.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Central European Rally.

De finaledag van morgen bestaat uit twee bezoeken aan de Am Hochwald-proef en KP Passauer Land. De vier resterende proeven zijn goed voor 54 kilometers op snelheid. De eerste KP van de dag start om 09:11 uur. De laatste Power Stage start om 13:15 uur.

WRC Central European Rally 2024 – Stand na zaterdag (KP14)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally1 HY2:10:12,7
2.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1 HY+5,2
3.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1 HY+14,0
4.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1 HY+39,8
5.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1 HY+1:31,8
6.Pajari / MälkönenToyota GR Yaris Rally1 HY+2:07,3
7.Munster / LoukaFord Puma Rally1 HY+3:22,7
8.Gryazin / AleksandrovCitroën C3 Rally2+7:39,6
9.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+8:10,6
10.Mareš / BuchaToyota GR Yaris Rally2+9:30,4

Foto: Toyota Gazoo Racing