ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw, de kampioen & sportiviteit

ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw, de kampioen & sportiviteit

Dat het bovenin dicht bij elkaar zat in het ONRK, dat wisten we voor de start van de finaleronde van het ONRK tijdens de Drenthe Rally. Dat het verschil tussen of Yannick Vrielink kampioen of Dennis Rostek kampioen, na een heel seizoen rallyrijden, uiteindelijk 2,6 seconden zou bedragen, dat hadden waarschijnlijk niet veel mensen verwacht.

Het recept voor kleine verschillen was aanwezig in Assen. Toch werd er best nog wat toegevoegd aan het recept.

Dat werd voornamelijk veroorzaakt door de omstandigheden. Hoewel regen en zonneschijn elkaar afwisselde gedurende dag, was één ding zeer constant: namelijk de KP-condities, die waren glad, zeer glad. En dan met met name het onverhard.

An sich lag het onverhard rondom het TT Circuit er prima bij, modderig, maar prima, mede omdat het onverhard is met een grind-karakter. Op de zogenoemde buitenproef net buiten Assen, in het buurtschap Anreep, ligt het onverhard er dermate modderig bij, dat menigeen meent dat het té glad is, zelfs voor een rally.

Op sommige stukken liggen klinkers onder het modderige zand. Met gevolg: weinig tot geen grip. De auto op de weg houden was al een prestatie op zich voor de rijders met Rally2-auto’s met supermoderne diffs etc., laat staan voor de tweewielaandrijvers.

Enfin: we voeren modderig-tot-lokaal-zeer-modderig-onverhard toe aan het recept. Maar vergroot of verkleint dit de verschillen?

Weijs domineert, Van Deijne opent sterk, tot…

De rally start met Circuitproef 1 en Circuitproef 2. Daar domineert Hans Weijs Jr., weliswaar buiten het ONRK om. In de strijd om de dagoverwinning is het gat in ieder geval meteen geslagen.

Kevin van Deijne volgt namelijk al op 20,9s en voert de ONRK-rijders aan. Na de wedstrijd krijgt Van Deijne een ‘vervangende tijd’ voor KP1. Die vervangende tijd is 2 seconden sneller dan de tijd die hij klokte. Hij zou namelijk gehinderd zijn en daar is de Wedstrijdleider het mee eens. Voor de goede orde: die 2 seconden kreeg Van Deijne pas ná de wedstrijd terug.

En weer verder: Weijs leidt dus niet met 20,9 seconden, maar met 18,9 seconden en is Van Deijne’s voorsprong op Rostek 3,2 seconden. Vrielink zit daar nog weer 11,8s achter. Ingo ten Vregelaar zit op zijn beurt 2,2 seconden achter Rostek.

De eerste doorkomst in Anreep dan. Daar pakt Vrielink de scratch: 2,2s rapper dan Ten Vregelaar én Weijs die een identieke tijd draaien. En Rostek dan? Die verliest 10,3 seconden op zijn titelrivaal Vrielink. Het verschil na de eerste boucle is dan slechts anderhalve seconde, in het voordeel van Rostek. Ten Vregelaar zit nog altijd op het vinkentouw voor een topklassering, nu 4,4s achter Vrielink.

Maar waar is Van Deijne? Die zakt van P1 bij de ONRK-rijders naar P4 (P5 algemeen). De Hyundai-rijder verliest 29 seconden, mede doordat hij zijn auto laat afslaan op een van de lange onverharde Drentse stroken. De regerend ONRK-kampioen sluit de eerst lus zodoende af op 9,6 seconden van Ten Vregelaar. Weijs’ zijn leiding is ondertussen nét iets meer dan en halve minuut.

Hans Weijs Jr Jack's Int. Drenthe Rally 2024 - ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw & de kampioen

Van Deijne revancheert

Na de service revancheert Van Deijne zich. Hij lijkt zich op zijn gemak te voelen op de circuitproeven want met een scratch op KP4 en een tweede plaats op KP5 werkt hij zich op naar P2. Hij moet alleen Rostek voor zich dulden. Waar is Weijs gebleven? Die is uitgevallen op KP5 nadat op KP4 de eerste vermogensproblemen zich voordoen. Geen tweede Drenthe-zege dus.

Vrielink zit op KP4 slechts 2,2s achter Van Deijne, maar verliest op KP5 een hoop tijd: 19,4 seconden om precies te zijn. Daardoor zit Van Deijne dus ineens weer voor hem (4,8 seconden) en heeft Rostek, cruciaal voor het kampioenschap, een plaats tussen hemzelf en Vrielink. Ten Vregelaar volgt op 14,7 seconden van Vrielink.

Kevin van Deijne Jack's Int. Drenthe Rally 2024 - ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw & de kampioen

De cruciale Power Stage

Dan is het tijd voor de cruciale Power Stage, de voorlaatste KP van de wedstrijd. Die moet Rostek eigenlijk winnen om zijn kansen op de titel levend te houden. Het is glibberen en glijden, het is spekglad op het al zeer modderige onverhard, zeker na de regenbui van enkele minuten voor de start.

Vrielink komt als eerste door: 5:15,7. Dat is 13 tellen langzamer dan eerder op de dag (KP3). De condities kunnen immers slechter zijn na de verse regenbui. Van Deijne dan. Die klokt een 5:11,5, 4,2s rapper dan Vrielink. Dat kost Vrielink een puntje in de titelstrijd, maar net zo cruciaal: Van Deijne vergroot zijn marge op Vrielink naar 9 seconden met nog één proef te gaan. Voor de start van de laatste proef waren dat overigens nog 7 seconden i.p.v. 9 (om de eerdergenoemde reden: vervangende tijd KP1).

Dan komt Ten Vregelaar, maar die zet geen tijd neer. Hij staat stil naast de baan. De Skoda-rijder was van de baan gegaan op, u raadt het niet, een van onverharde stukken. Rostek start na Ten Vregelaar, ziet de Skoda in de sloot liggen en klokt…. 5:10,0, een scratch, anderhalve seconde sneller dan Van Deijne. De Duitser doet alles wat hij in eigen handen heeft, want naast de Power Stage-scratch is zijn leiding, met alleen de ruim 21-kilometer lange Circuitproef 3 nog op het programma, opgelopen naar 16,3 seconden.

Na Rostek start enkel Thomas Geerlings, die niet ingeschreven staat voor het ONRK, KP6 nog. De proef wordt stilgelegd wegens de gestrande auto van Ten Vregelaar. Enkele minuten later wordt de proef geneutraliseerd.

Ingo ten Vregelaar Jack's Int. Drenthe Rally 2024 - ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw & de kampioen

Geerlings, of toch niet?

Even terug naar Geerlings. Ja, hij staat vermeld en ingeschreven als rijder van de equipe Geerlings-Van der Marel, met Timo van der Marel als navigator. Maar het is toch echt Van de Marel die tijdens de tweede boucle achter het stuur zit van de ex-Bob de Jong Hyundai i20 R5. De meest opvallende KP-tijd draait hij op KP6; 3,1s van proefwinnaar Rostek. Hij krijgt er weliswaar geen punten voor, maar zeker een eervolle vermelding. Meer van dit volgend jaar Timo? Daar zou niemand bezwaar tegen maken.

2,6 seconden

Terug naar de titelstrijd. Vrielink verlaat de laatste service voor de laatste en tevens langste proef van het seizoen in de wetenschap dat hij 7 seconden moet goedmaken op Van Deijne, anders grijpt hij naast het kampioenschap.

Terwijl de druk en spanning op z’n zachtst gezegd hoog en groot zijn, krijgt de Ford van Vrielink op het moment suprême problemen met de koppeling. Alhoewel, moment suprême, die problemen kwamen niet uit het niets. Tijdens de laatste service werd de Ford namelijk al geduwd.

Terug naar de start, hij komt zeer slecht van zijn startplek. Later blijkt dat de Ford is aangeduwd door marshals, ná het startsignaal van de starter. Hier komen we zo op terug.

Vrielink komt zoals gezegd beroerd slecht weg, maar weet desondanks een heuse kanontijd neer te zetten in de stromende regen: 13:53,5, een scratch! Maar is het snel genoeg? Het antwoord is nee, nét niet.

Hij is 6,4 seconden sneller dan Van Deijne en komt dus 6 tienden tekort voor P2 in de Drenthe Rally én dus het kampioenschap. Rostek verliest veel (16,5s) op de laatste proef, maar kan zich dat permitteren. Hij wint uiteindelijk met 8,2s voorsprong op Van Deijne. Die eerdergenoemde 2 seconden die hij terugkreeg van KP1, werden zoals gezegd in feite na de finish toegepast en dus finisht Van Deijne uiteindelijk 6,2s achter Rostek en 2,6 seconden voor Vrielink.

Het is wat-als, maar sneller hebben die koppelingsproblemen Vrielink niet gemaakt, daar zal iedereen het wel mee eens zijn. Tevens, die 2,6 seconden verliest hij immers bij de start alleen al, laat staan in de overige 21 kilometers…

Onduidelijkheid na de finish

Na de finish van de rally blijft er echter onduidelijkheid over wie zich ONRK-kampioen mag noemen. Er lopen twee zaken. 1: De Power Stage, want mogen wel punten worden toegekend wanneer de proef geneutraliseerd is? En 2: Is Vrielinks duw-start in de laatste proef geen (tijd)straf waard? Bent u niet zo van de regeltjes of krijgt u al jeuk van het woord ‘artikel’, dan adviseer ik u om dít artikel nu te sluiten.

Daar gaan we. Eerst de Power Stage-punten. Ja, die worden toegekend. Dat wordt maandagavond duidelijk, de dag na de wedstrijd. Rostek is dus kampioen met 1 punt voorsprong op Vrielink. Waren er geen Power Stage-punten toegekend, dan was juist Vrielink met 1 punt voorsprong kampioen geworden.

De uitleg van het BSR volgt dinsdagochtend: omdat er ‘vervangende tijden’ zijn toegekend aan elke equipe die de klassementsproef niet heeft gereden, met andere woorden: iedereen behalve Vrielink, Van Deijne, Geerlings (Van der Marel, knipoog) en Rostek, is de klassementsproef ”verreden” en is iedereen “‘geklasseerd” (art. 50.2), en dus worden er Power Stage-punten toegekend. Iedere deelnemer krijgt overigens de KP-tijd van Vrielink, die tot de neutralisatie de langzaamste tijd had, toegewezen als ‘vervangende tijd’.

Voor de goede orde: de naam van Ten Vregelaar ontbreekt omdat hij geen vervangende tijd heeft ontvangen, simpelweg omdat hij is uitvallen op de proef.

Precedent voor Power Stage-onderbrekingen

Kleine zijstap naar het NRK. Omdat geen enkele NRK-deelnemer de Power Stage heeft gereden, maar wel dezelfde vervangende KP-tijd krijgt toegewezen, heeft iedere NRK-deelnemer dus de Power Stage ‘gewonnen’ in dit kampioenschap. Dit betekent dat iedere NRK-deelnemer dus vijf Power Stage-punten toegewezen kreeg.

Een interessante precedent om op terug te vallen wanneer dit ooit nog een keer mocht gebeuren (ervan uitgaande dat de reglementen niet veranderen). Bij de Historics (NHRK) zijn er geen Power Stage-punten toegekend, simpelweg omdat de proef überhaupt niet is verreden bij de Historics én er geen vervangende tijden zijn toegekend door de Wedstrijdleider.

Zo dan, bent u er nog? Mooi. Even tussendoor. Bij de ONRK-navigatoren ging de titel naar Hein Verschuuren, die de titel voor het oprapen had na het uitvallen van Ten Vregelaar en diens navi Raoul Werger.

De duw-start

Nu Vrielinks duw-start. Die start zorgt voor ophef, want hulp van buitenaf is toch niet toegestaan? Maar is dat zo? Wel, we kunnen hier gemakkelijk meerdere artikelen aan wijden, maar we proberen het te ontleden en zo simpel mogelijk te houden. Het lijkt namelijk niet zo zwart-wit en simpel te zijn als gedacht. Eerst: een “Controlegebieden”.

Na het betreden van een tijdcontrole (TC), bevindt een equipe zich in een zogeheten “Controlegebied”. Het Controlegebied van een KP-start begint met het gele TC-KP-Startbord, gevolgd door het rode TC-KP-Start-bord en vervolgens het (rode) KP-Start-bord welke de daadwerkelijke start van een klassementsproef markeert.

Daar eindigt het Controlegebied echter nog niet. Waar wel? 10 tot 25 meter ná de start van de KP (dus 10-25 meter na het rode KP-Start-bord). Het bord wat ”Einde Controlegebied” aanduidt is het bord met een beige kleur en drie diagonale strepen.

‘Een Controlegebied’

Dit is relevant omdat er een artikel is die hier iets over zegt, namelijk 34.1.2. “Wanneer auto’s onder de bepalingen van Parc Fermé (Art. 63.1) vallen, mogen auto’s uitsluitend door equipes en officials worden voortbewogen; op andere plaatsen mag eenieder de auto met de hand duwen. Behalve door eigen aandrijving of met de hand geduwd worden, is elke andere manier van voortbewegen verboden, tenzij anders in het SRR aangegeven.”

Anders gezegd: equipes én officials mogen auto’s voortbewegen. Dat voortbewegen mag alleen door eigen aandrijving of door met de hand te duwen. Kanttekening hierbij is dat de auto’s onder de bepalingen van het Parc Fermé (Art. 63.1) moeten vallen. En wat zegt artikel 63.1? “Auto’s zijn onderworpen aan de Parc Fermé regels:
63.1.1 vanaf hun binnenkomst in een hergroeperingsgebied tot en met hun vertrek hieruit.
63.1.2 vanaf hun binnenkomst in een controlegebied en tot en met hun vertrek hieruit.
63.1.3 vanaf hun aankomst aan het competitieve einde van de rally tot de tijd dat de Wedstrijdleider het Parc Fermé heeft vrijgegeven.” 

Eigenlijk is hier alleen 63.1.2 relevant. Daar staat namelijk ”een controlegebied en tot en met hun vertrek hieruit”. Zoals uitgelegd is de Start van een KP ‘een controlegebied’.

Met andere woorden mogen equipes en officials, o.b.v. artikel 34.1.2 die verwijst naar 63.1, auto’s duwen in ‘een controlegebied’, dus ook bij de Start van een KP, zo lijkt.

Yannick Vrielink Jack's Int. Drenthe Rally 2024 - ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw & de kampioen

(Fysieke) hulp is toch niet toegestaan?

Maar (fysieke) hulp is toch niet toegestaan? Klopt, artikel 56.1.2, “De leden van een equipe mogen, uitsluitend gebruik makend van het gereedschap en materiaal uit de wedstrijdauto zelf en zonder fysieke hulp van buitenaf, op ieder moment reparaties uitvoeren, tenzij dit uitdrukkelijk verboden is.” Het ding is, het gaat hier over ‘fysieke hulp’ bij het uitvoeren van reparaties, niet over duwen of iets dergelijks. Deze regel zorgt ervoor dat enkel de equipe (rijder-navigator) mogen sleutelen/reparaties mogen uitvoeren aan de auto wanneer de auto buiten het serviceterrein is.

Is er nog een artikel, 57,5, genaamd “Externe hulp”: “Op het serviceterrein is het toegestaan voor officials/marshals en/of teampersoneel een auto te trekken, te transporteren of te drukken.” Hier wordt het dus toegestaan om naast een auto te duwen, ook een auto te trekken of te ‘transporteren’, zolang het maar op het serviceterrein is. Het gaat hier specifiek over een situatie ‘op het serviceterrein’, daar vond de duw niet plaats…

En artikel 48.4.3 dan: “Elke auto die niet in staat is binnen 20 seconden na het startsignaal weg te rijden, wordt onmiddellijk naar een veilige plaats geduwd buiten het controlegebied.” Deze is interessant. Er staat niet per se dat de auto ‘zelfstandig’ of ‘zonder externe hulp/duw’ binnen 20 seconden moet starten. Vrielink was wél in staat om binnen 20 seconden weg te rijden, weliswaar met behulp van duwende marshals. De duw vond volledig plaats binnen het Controlegebied (34.1.2), dus dat lijkt te mogen?

Een grijs gebied?

Neemt niet weg dat ongewoon is. Dit lijkt een grijs gebied, want hadden de marshals 20 seconden moeten wachten, alvorens ze de duw gaven? Het ironische is dat de Ford wel weg kon rijden, ook binnen het Controlegebied dat dus eindigt tussen de 10 tot 25 meter ná de startlijn van de proef. Extra ironisch is dat vrijwel elk ander probleem dan een koppelingsprobleem, er waarschijnlijk voor had gezorgd dat de auto niet weg kon rijden en dus überhaupt buiten het Controlegebied geduwd had moeten worden. De kans op uitvallen was dan groter geweest, of in ieder geval groter tijdverlies.

Die 20 seconden van artikel 48.4.3 zijn tuurlijk bedoeld om de doorstroming van de te starten auto’s te waarborgen. Anders is de kans op vertraging voor de volgende te starten auto groter.

“Alles wat niet uitdrukkelijk wordt toegelaten door de reglementen is verboden”, aldus artikel 1.1.5. Volgens die logica is het (direct) helpen duwen bij het starten verboden…

Rosteks protest

Overigens protesteerde Rostek tegen Vrielink o.b.v. 48.2.4: “Als de auto de startlijn nadert zal de start marshal voor de auto met een stok de exacte positie van de auto aangeven. 30 seconden voor de starttijd, maar niet eerder dan de auto is gestopt op zijn juiste plaats, zal de marshal zijn plaats verlaten en de equipe wijzen op de startklok. Elke wijziging nadien van de plaats van de auto tot zijn starttijd is niet toegestaan en zal worden gemeld aan de Wedstrijdleider.”

Dat protest werd verworpen omdat de officials accepteerden dat Vrielink op ‘een correcte startpositie’ stond toen hij ‘opnieuw startte’. De ‘startprocedure’ was namelijk gestart, vervolgens ‘afgebroken’ (‘aborted’), omdat er een andere deelnemer naderde. Daarna werd de procedure weer ‘opnieuw gestart’ (‘restarted’).

“Het feit dat de auto verder terug stond is irrelevant omdat het was geaccepteerd (‘approved’) door de starter en het geen voordeel opleverde”. Er staat ook iets onder het kopje “Hulp”, namelijk: “De hulp van de marshals heeft de start van auto 1 (Vrielink, red.) niet ‘gefaciliteerd’ (‘facilitate’)”, gevolgd door de zinnen: “De hulp die #1 kreeg van de marshals had niet aangeboden mogen worden. Of deze hulp werd gevraagd of spontaan werd aangeboden is niet vastgesteld.”

De Sportcommissarissen zeggen dus dat Vrielink niet geholpen had mogen worden bij het (her)starten, nadat de start werd afgebroken wegens de naderende auto op de rondkoers. Verder wordt gezegd dat de hulp ‘niet aangeboden had mogen worden’. Of de ‘hulp’ gaat over het corrigeren van een startpositie of het duwen ná het startsignaal, dat wordt niet duidelijk gemaakt.

Vrielink ontvangt geen tijdstraf of iets dergelijks. De conclusie die de Sportcommissarissen trekken: “Er was geen sprake van een overtreding van de reglementen waartegen geprotesteerd werd. De stewards hebben vastgesteld dat auto nr. 1 de SRR-regel 48.2.4 niet schond waartegen deelnemer nr. 2 (Rostek, red.) protesteerde.”

De startpositie of de duw

Terwijl Rosteks protest lijkt te gaan over de ‘startpositie’, worden er (publiekelijk) meer vraagtekens gezet of Vrielink al dan niet geduwd had mogen worden. En dan kan er nog weer onderscheid gemaakt worden tussen: a) duwen überhaupt (door marshals) en b) duwen om weg te komen bij de start van een KP.

Hoe letterlijk moet/mag je duwen in een Controlegebied nemen? Wanneer je artikel 34.1.2 als uitgangspunt neemt, dan zou je zeggen dat equipes geduwd mogen worden in een Controlegebied (wat de Start van een KP dus volledig is). Als je artikel 48.4.3 letterlijk neemt, dan zou je weer zeggen dat er alleen geduwd mag worden na 20 seconden, maar met het doel de auto buiten het Controlegebied te duwen, niet per se om te helpen bij het starten van een proef.

Enfin. Het is maar net waar je het onder wilt laten vallen en hoe je het interpreteert, zoals altijd in dit soort gevallen eigenlijk.

Uiteindelijk maakte een (eventuele) straf voor Vrielink niet uit of hij wel of niet kampioen zou worden. Met of zonder straf was hij namelijk achter Rostek gefinisht.

We schreven voor de wedstrijd dat we rond de klok van 16:15 uur (zondagmiddag) zouden weten wie de nieuwe rallykampioenen zouden zijn. Dat werd ruim 24 uur later.

Sportiviteit na de beslissing

Wij begrijpen de beslissing van de KNAF. Rostek heeft een sterk seizoen gereden en is terecht kampioen, daarmee wil ik hem dan ook feliciteren”, vertelde Vrielink in een zeer sportieve reactie nadat duidelijk werd dat hij aan het kortste eind had getrokken. Dat siert hem.

ONRK-kampioen Rostek bedankt de Nederlandse fans: “Dank aan de Nederlandse fans. Het is waanzinnig hoe jullie ons naar de overwinning hebben gedragen.” Ook looft hij Vrielink: “In Yannick hebben jullie een jong talent met ongelooflijke snelheid. Met hem zullen jullie internationaal veel bereiken”, aldus de Duitser, die met zijn Pole Promotion een droomseizoen meemaakt met de Nederlandse ONRK-titel (Rostek) én de DRM-titel (Duits rallykampioenschap) met Marijan Griebel.

Dennis Rostek Jack's Int. Drenthe Rally 2024 - ONRK Drenthe Rally: de Power Stage, de duw & de kampioen

En zo wordt het Nederlands rallyseizoen 2024 afgesloten. Stof om over na te praten, dat zeker.

Voor nu bedanken we u voor het lezen en wachten we met smart op de Nederlandse rallykalender van 2025. De einduitslag van het ONRK 2024 vindt u hieronder.

Jack’s Int. Drenthe Rally 2024 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rostek / KopczykSkoda Fabia RS Rally259:19,5
2.Van Deijne / VerschuurenHyundai i20 N Rally2+6,2
3.Vrielink / Van KoppenFord Fiesta Rally2+8,8
4.Van de Laar / KriegerRenault Clio Rally3+2:53,6
5.De Winkel / Van HoekRenault Clio Rally3+3:11,2
6.Pex / ChristiaensSkoda Fabia Rally2 Evo+3:14,0
7.Wils / StupersMitsubishi Lancer EVO VII+4:51,2
8.Brouwer / Van GoorAudi S1+7:31,3
9.Van As / CrooijmansToyota GR Yaris+9:12,9
10.Moree / MoreeMitsubishi Lancer Evo VI+9:50,9

Stand ONRK 2024 na Ronde 7/7 (Top 10)

#RijderPunten
1.Dennis Rostek125
2.Yannick Vrielink124 (-1)
3.Kevin van Deijne115 (-10)
4.Ingo ten Vregelaar91 (-34)
5.Stig Andervang89 (-36)
6.Richard Pex73 (-52)
7.John Coumans46 (-79)
8.Martin van Iersel41 (-84)
9.Roger Hodenius32 (-93)
10.Stefan ter Reehorst32 (-93)

Stand ONRK – Navigatoren 2024 na Ronde 7/7 (Top 5)

#NavigatorPunten
1.Hein Verschuuren130
2.Harm van Koppen117 (-13)
3.Raoul Werger103 (-27)
4.Jorie Christiaens97 (-33)
5.Johan Findhammer83 (-47)

Door: Colin Nijsink