WRC Rally Chili: Tänak breidt voorsprong uit, Neuville 3e

WRC Chili: Tänak breidt voorsprong uit, Neuville naar P3

Ott Tänak gaat de laatste dag van WK Rally van Chili in met een voorsprong van 58,3 seconden. Tijdens de zaterdag die vooral in het teken stond van het managen van de banden liet de Est een masterclass zien.

De M-Sport Ford-rijder Ott Tänak begon de zaterdag met een voorsprong van slechts 4,2 seconden op Teemu Suninen, maar eindigde de dag met een grote voorsprong van maar liefst 58,3 seconden.

Tänak maakte vooral in de ochtendboucle het verschil. Terwijl de wereldkampioen van 2019 koos om vier ‘harde’ banden mee te nemen, kozen de andere rijders voor de ‘zachte’ banden.

Die keuze bleek goud waard voor Tänak. De banden van Suninen, Evans en Rovanperä waren aan het einde van de boucle ‘op’ en verloren veel tijd. Zodoende kon Tänak zijn voorsprong halverwege de dag uitbreiden naar 47,8 seconden.

“Het was een extreem goede dag”, gaf Tänak toe. “We zijn goed omgegaan met de omstandigheden. We konden rustiger aandoen op de ‘slechte’ stukken om vervolgens betere banden te hebben waar we konden pushen. Het is nog gedaan, dus we moeten het morgen zien vol te houden.”

Neuville schuift op naar P3, Munster verliest veel tijd

Thierry Neuville hard een leegloper tijdens de openingsproef, maar ging Elfyn Evans later in de ochtend voorbij nadat de Welshman twee lekke achterbanden had in de laatste KP. Aan het einde van de dag heeft Neuville een achterstand van 13,9s op zijn teamgenoot Teemu Suninen en 10,7s voorsprong op Evans.

Rovanperä sloot de dag af op 39.3s van Evans in P5 voor Takamoto Katsuta die net als zijn teamgenoten veel tijd verloor met lekke banden. Achter Katsuta staat WRC2-leider Oliver Solberg. Solberg Jr. heeft een voorsprong van 25,3s op Gus Greensmith, gevolgd door Toksport-Skoda-teamgenoot Sami Pajari. De top 10 wordt afgesloten door Yohan Rossel.

Grégoire Munster lag zevende algemeen totdat hij ruim acht minuten verloor tijdens de laatste KP van de dag. De Rally1-debutant raakte een wand en had eerste niet in de gaten dat hij lek had gereden. Eenmaal gestopt, bleek dat hij twee lekke banden had die hij beide op de proef heeft gewisseld.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally van Chili.

Volg de Rally van Chili dit weekend via onze social-media (X / Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

Tijdens de laatste dag in Chili staan er nog vier proeven op het programma. Deze proeven zijn goed voor een 54,12 km op snelheid. KP13, de eerste KP van de zondag, start om 13:07 uur Benelux-tijd (08:07 lokale tijd). De beslissende Power Stage start om 18:15 uur Benelux-tijd.

WRC Rally Chili 2023 – Stand na zaterdag (KP12)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Tänak / JärveojaFord Puma Rally12:36:16,2
2.Suninen / MarkkulaHyundai i20 N Rally1+58,3
3.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+1:12,2
4.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+1:22,9
5.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally1+2:02,2
6.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+4:07,2
7.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+6:52,7
8.Greensmith / AnderssonSkoda Fabia RS Rally2+7:18,0
9.Pajari / MälkönenSkoda Fabia RS Rally2+7:36,6
10.Rossel / DunandCitroën C3 Rally2+8:01,1

Foto: M-Sport